Zdrowie z natury

Kiedy łapie nas przeziębienie sięgamy po witaminę C w tabletkach, gdy chcemy wzmocnić włosy zażywamy kompleks witamin B, problemy z podwyższonym ciśnieniem – tabletki na jego obniżenie, chore gardło – syrop, gorączka – antybiotyki. Przywykliśmy do stosowania sztucznych leków i suplementów diety zawsze wtedy, gdy w naszym organizmie pojawiają się nie chciane stany. Tymczasem już nasze prababki umiały radzić sobie z wieloma schorzeniami i chorobami stosując wyłącznie pochodzące z natury składniki. Owoce, warzywa i zioła mogą stać się skuteczną metodą walki z naszymi dolegliwościami. Jeśli tylko damy im szanse i przestaniemy wierzyć w cudowne właściwości tabletek.

 

Na przeziębienie

Przeziębienia to prawdziwa plaga, zwłaszcza jesienią, zimą i wczesną wiosną. Zamiast szpikować się chemicznymi wspomagaczami lepiej sięgnąć po soki z malin, kiwi i cytrynę, świetnie sprawdzi się też lipa czy czosnek. Maliny zawierają w sobie wiele witamin i minerałów. Są bogate w wapń, żelazo i magnez oraz witaminę C. Maliny pobudzają czynność gruczołów potowych – poprzez pocenie się obniżamy temperaturę ciała. Dlatego są one ogromnym wsparciem przy obniżaniu gorączki w przeziębieniu czy grypie. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno napar z liści malin, z suszonych owoców czy też syrop z malin. Przy przeziębieniach dobrze jest zjadać kiwi – w tych owocach znajduje się najwięcej witaminy C. Sposobem na bolące gardło będzie ssanie plastrów świeżej cytryny. Natomiast napar z lipy przyda się do obniżania temperatury – działa ona bowiem napotnie, oraz łagodzenia chrypki, bólu gardła i kaszlu. Kwiatostany lipy zawierają bowiem związki śluzowe, które mają działanie powlekające, zmiękczające i osłaniające. Czosnek nazwany jest też naturalnym antybiotykiem. Lotne związki siarkowe oraz olejki eteryczne zawarte w czosnku, jak pokazały badania zwalczają infekcje dróg oddechowych. Nie tylko zwalczać przeziębienie można naturalnymi metodami, dobrze jest też nie dopuścić do rozwoju choroby poprzez zwiększanie odporności, to także można osiągnąć naturalnymi metodami, dowiedz się – jak wzmocnić odporność organizmu?

 

Na wysokie ciśnienie

Wysokociśnieniowcy nim sięgną po Captoprli powinni zajrzeć najpierw do swojej półki z przyprawami, czy pójść na spacer do lasu, można na niej bowiem znaleźć wiele naturalnych, obniżających ciśnienie składników W walce z wysokim ciśnieniem wsparciem dużym z pewnością okaże się czosnek – działa on na śródbłonek naczyniowy i powoduje rozkurczanie się naczyń krwionośnych, ma właściwości przeciwzakrzepowe – rozrzedza krew oraz hamuje działanie enzymu ACE, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Według badań jego regularne spożywanie, może obniżyć ciśnienie nawet o 10%. Napar, który poszerzy naczynia krwionośne i obniży ciśnienie krwi może być także wykonany z jemioły. Co istotne do wykonania naparu mogą posłużyć jedynie liście i gałązki tego pasożytniczego krzewu, w żadnym razie nie należy zbierać jego białych owoców, które  w większej ilości są trujące.

Przypisane w

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *